تفاوت طعم و عطر قهوه عربیکا و روبوستا
عربیکا و روبوستا، دو نوع رایج از دانههای قهوه هستند که در بازار به راحتی پیدا میشوند. به دلیل تفاوت این دو قهوه، برخی دوست دارند که دانههای قهوه را به صورت صددرصد خالص عربیکا یا روبوستا رست و دمآوری کنند. در حالی که برخی دیگر میخواهند این دو را با هم ترکیب کنند. پیشتر در مقاله قهوه عربیکا چیست و تفاوت آن با قهوه روبوستا، بهطور کامل مشخصات قهوه عربیکا را توضیح دادیم اما بهطور خلاصه مشخصات اصلی این دو قهوه به شرح زیر است:
قهوه عربیکا
دانههای قهوه عربیکا طعم شیرین و متعادلی دارد اما وابسته به محل رشد، میتواند تهمزههای متفاوتی داشته باشد. مثلا دانههای رشدیافته در آمریکای جنوبی طعم شکلاتی دارند، در حالی که دانههای رشد یافته در آفریقا تهمزه میوهای دارند. عربیکا، عطر بسیار خوشایندی دارد که اگر بلافاصله بعد از آسیاب کردن، آنها را دم کنید، عطر قویتری از آن را تجربه میکنید. این دانهها دارای طعم قوی و اسیدیته پایین هستند و میتوان گفت که نسبت به سایر قهوهها تلخی کمتری دارند. در ضمن قهوه عربیکا نسبت به روبوستا دارای کافئین کمتری است.
قهوه روبوستا
دانههای قهوه روبوستا، با پوسته بیرونی سخت و پررنگ آن شناخته میشود. در مقایسه با عربیکا، دارای طعم تلختر و اسیدیته بالاتر است. عموما قهوه روبوستا نسبت به عربیکا قویتر است و میتواند در ترکیبهای اسپرسو یا به عنوان فیلر در سایر ترکیبها از آن استفاده شود. در مقابل، روبوستا عطر کمتری نسبت به عربیکا دارد.
تفاوت ترکیبهای مختلف قهوه عربیکا و روبوستا
نسبت ترکیبی دانههای قهوه روبوستا و عربیکا، قاعده و قانون مشخصی ندارد و تا حد زیادی به ذائقه شما بستگی دارد. شما میتوانید متناسب با ذائقهتان نسبت ترکیبی مورد علاقهتان را پیدا کنید. مثلا اگر در ترکیب خود از روبوستای بیشتری استفاده کنید (70 تا 90% ترکیب روبوستا) طعم تلخ و قوی روبوستا و مقداری از عطر عربیکا را به دست خواهید آورد. اما در ترکیبهای متعادلتری مثل (50 تا 60% روبوستا) طعم قوی روبوستا در فنجان شما حس میشود اما عطر و ته مزههای عربیکا را هم میتوان بهتر حس کرد. در ترکیبهایی که روبوستای کمتری وجود دارد (حدود 40 تا 20%) شما طعم ملایم و میوهای عربیکا و عطر فوقالعاده آن را همراه با کمی از تلخی روبوستا را در فنجان خود تجربه خواهید کرد. بهطور خلاصه:
جدول مشخصات ترکیبهای مختلف قهوه عربیکا و روبوستا
ترکیب قهوه | درصد عربیکا | درصد روبوستا | مشخصات |
100% عربیکا | 100% | 0% | طعم پیچیده، اسیدیته بالا، بافت و غلظت سبک تا متوسط |
ترکیب 80/20 | 80% | 20% | طعم متعادل، اسیدیته متوسط، بافت و غلظت متوسط |
ترکیب 60/40 | 60% | 40% | طعم پررنگ، اسیدیته کم، بافت و غلظت کامل |
ترکیب 50/50 | 50% | 50% | طعم قوی، اسیدیته کم، بافت و غلظت کامل |
ترکیب 30/70 | 30% | 70% | طعم خاکی، اسیدیته کم، بافت و غلظت سنگین |
100% روبوستا | 0% | 100% | طعمی قوی، تلخ و خاکی با اسیدیته کم، بافت و غلظت کامل |
انتخاب درصد ترکیبی عربیکا-روبوستا با شماست!
مراحل طرز تهیه قهوه عربیکا و روبوستا
همین ابتدای امر حجت را بر همه قهوه نوشهای عزیز تمام میکنیم:
عربیکا و روبوستا، صرفا گونههای مختلفی از دانههای قهوه است و طرز تهیه این دو با هم تفاوتی ندارد. به عبارت دیگر، اگر از دمافزار کمکس یا فرنچ پرس برای دمآوری روبوستا استفاده میکنید، میتوانید از همان دستگاه یا روش رست و دمآوری برای قهوه عربیکا هم استفاده کنید.
مراحل آماده سازی قهوه عربیکا و روبوستا از ابتدا تا انتها شامل موارد زیر است:
- رست قهوه عربیکا و روبوستا
- آماده سازی اقلام مورد نیاز
- اندازهگیری میزان آب و دمای مناسب
- مدت زمان دمآوری
در ادامه به توضیح مفصل هریک میپردازیم.
1- رست قهوه عربیکا و روبوستا در منزل
دانههای عربیکا و روبوستا را با هم ترکیب کنید (در نسبتهای مورد نظر) یا آنها را به صورت جداگانه رست کنید. برای انجام این کار به دانه قهوه موردنظر، شعله ملایم اجاق گاز و ماهیتابه مناسب نیاز دارید.
رست کردن قهوه روی شعله اجاق گاز انجام میشود. برای این کار شعله اجاق را روی درجه متوسط قرار داده و دانههای قهوه را در ماهیتابه بریزید. پس از این که ماهیتابه را روی شعله گار قرار دادید، مرتب دانهها را هم بزنید. در غیر اینصورت دانههای قهوه شما روی اجاق میسوزند.
دانههای قهوه شما در حال رست شدن است. اگر دوست دارید میتوانید تا زمانی که به قهوهای پررنگ نزدیک میشوند رست کردن را ادامه بدهید یا وقتی که قهوهای کم رنگ هستند، شعله اجاق را خاموش کنید. حالا باید اجازه بدهید که محتویات ماهیتابه خنک شود و سپس آنها را با دستگاه یا سنگ آسیاب دستی، تبدیل به پودر قهوه کنید.
2- آماده سازی اقلام مورد نیاز
در این مرحله ممکن است شیر، شکر و آب نیاز داشته باشید. شما میتوانید دانههای قهوه خود را با ابزارهای دمافزاری متفاوت مثل کمکس، فرنچ پرس یا ابزارهای مشابه دم کنید. البته میتوانید با ترکیب شیر، برای خودتان لاته درست کنید. اینها همه بستگی دارد تا چه حد میخواهید قهوه خالص و قوی را میل کنید.
3- اندازهگیری میزان آب و دمای مناسب
در ترکیب آب با قهوه، دقت کنید که از نسبت مناسبی استفاده کنید. تعیین نسبت آب به قهوه، تا حد زیادی به دستگاه قهوهساز شما و طعم مورد انتظارتان از قهوه دارد. در دستگاههای دمافزار متفاوت، از میزان آب متغیری برای دمآوری قهوه استفاده میشود. مثلا در آموزش تهیه قهوه با کمکس، اشاره کردیم که ممکن است تا 700 گرم آب هم مورد نیاز باشد. اما در دمآوری قهوه با فرنچ پرس، ممکن است برای 7.5 گرم قهوه فقط 100 گرم آب مورد استفاده باشد.
بهترین دمای آب برای دمآوری قهوه، حدود 195 تا 205 درجه فارنهایت (برابر با 90 تا 96 درجه سانتیگراد) است.
نکته طلایی: اگر دنبال طعم بسیار قوی و تلخی از قهوه نیستید، آب بیشتری اضافه کنید.
4- مدت زمان دمآوری
هرچه زمان دمآوری قهوه طولانیتر باشد، به قهوه زمان بیشتری برای استخراج طعمهای تلخ خود میدهید. بنابراین، هرچه زمان دمآوری طولانیتر باشد، قهوهای با طعم تلخ و قویتری تحویل خواهید گرفت. زمان دمآوری قهوه به دستگاه قهوهساز شما، اندازه قهوه آسیاب شده و دمای آب بستگی دارد.